Programmaplan

Programma 4 Economie

Thema's

4.1 Goed Ondernemersklimaat

4.1 Goed Ondernemersklimaat

Wat willen we bereiken en wat gaan we ervoor doen?

Plaatsing van Neder-Betuwe in de bovenste helft van de ranglijst van MKB-vriendelijkste gemeenten

  • De uitkomsten van de verkiezing van de MKB-vriendelijkste gemeente in Nederland 2020 worden gebruikt als input voor de acties in het Plan van Aanpak Ondernemersdienstverlening. Hiermee versterken we de verdere dienstverlening van ondernemers en proberen we onze positie voor de verkiezing van 2022 te versterken.
  • Wij werken aan doorontwikkeling van de in 2019 gestarte meerjarige subsidieregeling Lokaal Investeringsfonds (LIF) om de lokale economie te stimuleren. Wij informeren (groepen van) ondernemers proactief over de mogelijkheden voor het indienen van aanvragen bij het LIF en het Regionaal Investeringsfonds (RIF).
  • Ondernemers kunnen met hun vragen terecht bij het Bedrijvenloket Neder-Betuwe. Starters worden doorverwezen naar organisaties en programma’s, die hen ondersteuning bieden (KvK en programma voor Gelderse starters www.startversneller.nl)
  • Opstellen van een jaarlijkse Economische Rapportage en frequente berichtgeving over ontwikkelingen binnen het economische (beleids-)terrein.
  • In 2022 gaan wij in afstemming met de vertegenwoordigers van het ondernemersplatform OVNB de diverse actiepunten uitvoeren.
  • Het Plan van Aanpak bevat verbeter- en actiepunten voor het versterken van de ondernemersdienstverlening.

Ontwikkelingen?

Werken is waardevol. Werk zorgt voor een sociaal netwerk, waardoor onze inwoners in de maatschappij blijven ‘meedoen’. Mede dankzij onze ondernemers en lokale instellingen kunnen we de werkgelegenheid in onze gemeente en regio vergroten.

Laatste jaar subsidieregeling LIF
De subsidieregeling LIF wordt in 2022 voor het laatste jaar doorgezet. Deze regeling, op basis van minimaal 50% eigen cofinanciering, heeft dan vier jaar gelopen en projecten van ondernemersverenigingen, ondernemersstichtingen en samenwerkende ondernemers een steun in de rug kunnen geven. In 2022 is het beschikbare budget € 30.000 voor projecten die een positieve bijdrage leveren aan de lokale economie of de lokale gemeenschap. Het indienen van aanvragen kan tot 1 mei 2022.

MKB vriendelijkste gemeente
In 2020/2021 hebben we deelgenomen aan deze verkiezing en scoorde Neder-Betuwe een 14e plaats op de provinciale ranglijst. Aan de volgende verkiezing in 2022/2023 gaan wij opnieuw deelnemen. De verbeterpunten voor onze dienstverlening nemen we mee in het plan van aanpak in de hoop dat we een nog hogere plaats zullen krijgen. De aanvullende vraagstelling voor de enquête in het landelijk onderzoek stemmen we af op onze lokale vraagstukken.  

Plan van aanpak ondernemersdienstverlening
Het plan van aanpak blijft voortdurend onder onze aandacht. De resultaten uit de MKB-verkiezing geven nieuwe input om de dienstverlening verder te ontwikkelen. In 2022 pakken we dit, in afstemming met onze ondernemers, voortvarend op. Extra aandacht blijven we houden voor de corona-herstelfase en onze aangepaste vormen van dienstverlening. Dit betreft instrumenten die aansluiten bij de concrete behoefte van ondernemers. Om de behoefte aan ondersteuning in de herstelperiode na de crisis te achterhalen wordt een enquête onder ondernemers uitgezet.

Bedrijvenloket
Het bedrijvenloket wordt goed gevonden en gebruikt door onze ondernemers. Ook in 2022 houden we het bedrijvenloket open en monitoren we onze dienstverlening op snelheid, compleetheid en deskundigheid. De raad wordt hierover jaarlijks geïnformeerd.

4.2 Recreatie en Toerisme

4.2 Recreatie en Toerisme

Wat willen we bereiken en wat gaan we ervoor doen?

Het zo goed mogelijk benutten van het landschappelijk schoon van Neder-Betuwe

  • Faciliteren en starten van initiatieven en projecten uit het Landschaps Ontwikkelingsplan (LOP). In 2022 werken we aan een integrale actualisering van het LOP.
  • Naast de ontwikkeling van het klompenpad Opheusden worden ook klompenpaden in Dodewaard, Ochten en IJzendoorn/Echteld uitgevoerd. Doel is te komen tot een netwerk van klompenpaden.
  • Ondersteunen Uit®waarde bij de doorontwikkeling van het bestaande regionale fietsroutenetwerk. In regionaal verband wordt Uit®waarde verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van het fietsknooppunten netwerk. Hiertoe is voor onze gemeente een overeenkomst afgesloten voor tien jaar (2019 - 2029).
  • Planontwikkeling van het gebied Veerhaven Ochten en het daarbij zo goed mogelijk benutten van kansen voor versterking van de gebruikswaarde van het gebied.
    Wij voeren met de samenwerkingspartners Rijkswaterstaat, Waterschap Rivierenland en provincie Gelderland de publieke ontwikkeling van het gebied Veerhaven Ochten uit. Dit doen we in samenhang met de opgaven van deze partners in de periode tot en met 2023. Dan wordt ingezet op het aantrekken van marktpartijen voor de private gebiedsontwikkeling van o.a. het Toeristisch Overstap Punt, het Bezoekersinformatiecentrum en extensieve dag- en verblijfsrecreatie.
  • Voortzetten van de jaarlijkse financiële steun aan het Regionaal Bureau voor Toerisme Rivierenland (RBT) en jaarlijks evalueren en nabespreken op basis van gemaakte prestatieafspraken.
  • Voor het aantrekken van meer recreanten wordt in samenwerking met het RBT Rivierenland en het Platform Recreatie & Toerisme gewerkt aan:
    • Streven naar het aanbieden van een kwalitatief en onderscheidend aanbod aan routes voor zowel fietsers als wandelaars;
    • Promotie & marketing van onze wandel- en fietsroutes door RBT Rivierenland met subsidie vanuit het provinciale programma Sterke Gelderse Routes;
    • Promotie & marketing in samenwerking met ondernemers door Neder-Betuwe pagina’s en advertenties in de jaarlijkse uitgave RVRNLND Magazine (oplage 77.000 exemplaren);
    • Uitvoeren van acties uit de lokale visie Recreatie en Toerisme;
    • Stimuleren en helpen van ondernemers bij nieuwe initiatieven die bijdragen aan een betere kwaliteit en meer recreatieaanbod.

Ontwikkelingen?

Ontwikkeling Klompenpaden
In 2022 zal het laatste klompenpad van IJzendoorn/Echteld ontwikkeld worden, zodat er een dekkend netwerk aan klompenpaden binnen onze gemeente zal zijn.

Ontwikkeling Regionaal Bureau voor Toerisme (RBT)
Het regionaal Bureau voor Toerisme (RBT) Rivierenland heeft in 2021 een statutaire naamswijziging ondergaan naar Bureau voor Toerisme. De jaarlijkse prestatieafspraken zijn aangepast naar samenwerkingsafspraken en zullen in 2022 geëvalueerd worden.

Ontwikkeling recreatie en toerisme
In 2022 start de uitvoering van het nieuwe regionaal ambitiedocument 2022 - 2025. Recreatie en toerisme blijft een speerpunt. Een bijdrage aan de doelstellingen wordt mede uitgevoerd door 5 versnellingsopgaven. Gemeente Neder-Betuwe is trekker van de opgave 'agrotoerisme' en lid van de werkgroep van de opgave 'rivierbeleving'. In 2022 worden de activiteiten behorende bij deze opgaven opgestart en uitgevoerd.

Ontwikkeling Boven-Linge
In 2021 is het ambitiedocument over de Boven-Linge opgesteld door gemeenten, waterschap en provincie. In 2022 zal een vervolg gegeven worden en een uitvoeringsplan voor de komende jaren opgesteld worden.

Ontwikkeling Gastvrije Waaldijk
In 2021 is de samenwerkingsovereenkomst Gastvrije Waaldijk getekend door gemeenten, waterschap en provincie. Dankzij deze mijlpaal worden er in 2022 twee projecten opgestart, namelijk allereerst een haalbaarheidsonderzoek naar een fietsverbinding over het Amsterdam-Rijnkanaal. En als tweede 'Verhaal van de Waal', een marketingcommunicatieplan rondom de Gastvrije Waaldijk.

Ontwikkeling Veerhaven Ochten
Eind 2021 wordt de realisatieovereenkomst voor de eerste fase van de gebiedsontwikkeling Veerhaven Ochten door de projectpartners Provincie Gelderland, Gemeente Neder-Betuwe, Waterschap Rivierenland en Rijkswaterstaat ondertekend. De eerste fase van de gebiedsontwikkeling behelst de herinrichting van het plangebied (o.a. reactivering van de voormalige veerhaven, aanleg hoogwatervrijterrein, realisatie van een natuurlijke geul).

Eind 2021 worden de ontwerp-vergunningen en het ontwerp-provinciaal inpassingsplan (PIP) voor de realisatie van fase 1 ter inzage gelegd. 2022 staat in het teken van het doorlopen van de procedures, zodat de definitieve vergunningen en het definitieve PIP eind 2022 beschikbaar zijn. De start van de uitvoering is voorzien in 2023.

De gemeente is trekker voor de private doorontwikkeling in fase 2 van de gebiedsontwikkeling. Begin 2022 start de gemeente het proces om te komen tot een optimale recreatieve ontwikkeling van de Veerhaven Ochten en de bijbehorende private partij. Daartoe wordt een plan van aanpak opgesteld waarin de volgende onderwerpen verder zijn uitgewerkt:

  • Financiering, inzet van mensen en middelen;
  • Organisatiemodel Waterbelevingscentum/TOP+ (stichting, commercieel of combinatie);
  • Subsidiemogelijkheden (investering, educatie);
  • Planning met mijlpalen.

4.3 Winkelconcentraties

4.3 Winkelconcentraties

Wat willen we bereiken en wat gaan we ervoor doen?

Actief verbeteren van het voorzieningenniveau en de leefbaarheid van de kernen

  • Afhankelijk van definitieve besluitvorming over het centrumplan Ochten werken we de plannen uit voor een toekomstbestendige (her)inrichting van de openbare ruimte.
  • De herinrichting van de Hoofdstraat in Kesteren is voltooid.
  • Verdere integrale uitwerking van de planvorming rond het centrumplan Opheusden.
  • Het college heeft aangegeven, dat de prioriteit ligt bij de kernen Ochten en Kesteren. Hieraan geven wij voorrang. Private initiatieven voor de kern Opheusden blijven we nauwlettend volgen.

Ontwikkelingen?

De herinrichting van de openbare ruimte in de Hoofdstraat in Kesteren is voltooid.
Door de raad is een motie aangenomen dat er uiterlijk op 1 oktober 2021 duidelijkheid moet zijn of de ontwikkeling van een supermarkt op de huidige locatie van het dorpshuis in Ochten doorgaat. Als dat niet zo is, zullen andere initiatieven op deze locatie worden uitgewerkt. Het centrumplan Opheusden is tijdelijk geparkeerd in afwachting van verdere besluitvorming over de randweg Opheusden.

Er komt een regionaal koopstromenonderzoek onder de vlag van een breder provinciaal koopstromenonderzoek. De provincie is hiervoor opdrachtgever.

4.4 Glasvezelverbindingen

4.4 Glasvezelverbindingen

Wat willen we bereiken en wat gaan we ervoor doen?

Stappen naar een 100% dekkend glasvezelnetwerk

  • De ambitie is te komen tot een open breedbandnetwerk dat toekomstbestendig is. Het is het eerste regionale glasvezelnetwerk van Nederland. Dit open netwerk is beschikbaar voor alle providers in Nederland die hun diensten hierop willen aanbieden.
  • De UBR heeft een opdracht gegund aan een marktpartij voor ontwerp, aanleg, onderhoud en beheer van het regionale breedbandnetwerk voor de zogenaamde 'witte adressen' in het buitengebied. Het project van UBR richt zich alleen op alle zogenaamde 'enkel-koper-adressen' die zich buiten de dichtbevolkte kernen van de regio bevinden.
  • In regionaal verband mogelijk maken en stimuleren van de aanleg van een breedbandnetwerk in het buitengebied van de aan de UBR deelnemende gemeenten.
  • De gemeenteraden van de zeven samenwerkende gemeenten in de UBR zijn akkoord gegaan met een garantstelling voor een lening bij een bank. Deze garantstelling verhoudt zich met het aantal aan te sluiten adressen binnen de gemeente.
  • De gemeenschappelijke regeling Uitvoeringsorganisatie Breedbandnetwerk Rivierenland (UBR) is in januari 2020 opgericht. Er is door de UBR een lening afgesloten voor het aanleggen van het breedbandnetwerk. Dit na afronding van de aanbestedingsprocedure voor aanleg van het netwerk met een partij.
  • Op 26 september 2019 heeft de gemeenteraad het college toestemming gegeven voor de oprichting van de Gemeenschappelijke regeling Uitvoeringsorganisatie Breedbandnetwerk Rivierenland (UBR). Op 1 oktober 2019 heeft het college positief besloten tot oprichting van deze gemeenschappelijke regeling. Begin 2020 is de UBR opgericht. Het gaat om een samenwerking tussen 7 gemeenten in regio Rivierenland voor de aanleg van een breedbandnetwerk voor de zogenaamde 'enkel-koper-adressen' in het buitengebied. Het is het eerste regionale glasvezelnetwerk van Nederland.
  • Wij werken in regionaal verband mee aan het proces en de afstemming met Regio Rivierenland en de overige samenwerkende gemeenten in deze regio.

Ontwikkelingen?

De Uitvoeringsorganisatie Breedbandnetwerk Rivierenland (UBR) is een samenwerkingsverband (gemeenschappelijke regeling) van 7 gemeenten: Culemborg, Maasdriel, Neder-Betuwe, Tiel, West Betuwe, West Maas en Waal en Zaltbommel. Doel van deze samenwerking is te komen tot een breedbandnetwerk in het buitengebied van de deelnemende gemeenten.
Op 31 maart 2021 heeft het Dagelijks Bestuur van Uitvoeringsorganisatie Breedbandnetwerk Rivierenland de Begroting 2022 en Kadernota 2022 voor zienswijze gestuurd aan de gemeenteraden van de deelnemende gemeenten. Deze stukken zijn in Neder-Betuwe in de raad van 10 juni 2021 behandeld.
De komende maanden/jaren wordt invulling gegeven aan de exploitatie van het glasvezelnetwerk op 8.880 adressen in het buitengebied van de gemeenten in de UBR.

Deze pagina is gebouwd op 10/27/2021 13:46:44 met de export van 10/27/2021 11:42:19